Manitou heeft een werkbak met open front ontwikkeld voor het verwijderen van asbest. Bijzonder is dat de werkbak – onder strenge voorwaarden – vanuit de verreikercabine mag worden bediend.
Een met speciaal lint afgezet terrein en mannen in witte pakken met ademhalingsmaskers. Het is duidelijk: hier wordt asbest verwijderd. De mannen werken enkele meters boven de grond in een dubbel zo brede verreikerbak. Wat opvalt is de open voorkant van die asbestwerkbak. Gelukkig zijn de mannen via veiligheidkabels geborgd, want af en toe hangen ze een stukje buiten de bak om hun werk te kunnen doen. Dat dit mag, is te danken aan de vele veiligheidsmaatregelen die bij deze speciale verreikerwerkbak zijn ingebouwd.
De speciale werkbak kreeg van Manitou als typenummer mee: NAC 3300/1000, waarbij de 3300 duidt op de breedte en de 1000 op de maximale capaciteit in kg. Met open front is de diepte 2,4 meter en met ingeklapt, dus gesloten, front 1,2 meter.
Bijzonder wordt het pas wanneer de bak wordt gekoppeld aan een van de roterende verreikers van Manitou
Bijzonder wordt het pas wanneer de bak wordt gekoppeld aan een van de roterende verreikers van Manitou. De fabrikant heeft namelijk voor de combinatie verreiker-werkbak een gepatenteerde bediening ontwikkeld.
Een gecodeerde chip in het koppelstuk van de machine herkent automatisch welke werkbak wordt aangekoppeld, waardoor het bijbehorende stuurprogramma in werking treedt. Daarmee is de werkbak af-fabriek aan een machine gekoppeld. Uiteraard is hij daarna ook op andere machines te gebruiken, maar die vergen dan wel een software-update.
De onder CE-markering afgeleverde werkbakken voldoen volgens HHC/DRS (een door de Raad van Accreditatie erkend inspectiebedrijf) en voldoen ook aan machinerichtlijn EN 280:2013+A1:2015.
Als de werkbak is ingeklapt, kan hij als iedere andere verreikerbak worden ingezet. Wordt hij echter opengeklapt tot een twee keer zo groot werkvlak met open front, dan treden diverse veiligheidssystemen in werking. Zo kan in die situatie de werkbak alleen nog vanuit de MRT-cabine worden bediend als niemand zich op het voorste deel bevindt. Bovendien regelt de ingebouwde chip dat de verreiker overschakelt naar een aangepast besturingsprogramma. Hierdoor wordt onder andere de bedieningssnelheid beperkt.
Een andere harde eis is dat beide mannen die bij het open front werkzaam zijn, te allen tijde vast zitten aan een veiligheidskabel
De ruim drie meter brede werkbak is verder aan beide zijden voorzien van vrijgaveschakelaars. Beide personen in de werkbak moeten door het indrukken van deze schakelaars bevestigen dat ze in de veilige zone staan en zich er van bewust zijn dat de machinist de machine gaat bedienen. Een andere harde eis is dat beide mannen die bij het open front werkzaam zijn, te allen tijde vast zitten aan een veiligheidskabel. In de werkbak zit overigens een originele Manitou hoogwerkersbediening, waarmee indien nodig de bediening van de machinist kan worden overgenomen.