Nee, valbeveiliging op een hoogwerker is niet verplicht. Ja, het wordt zeker geadviseerd!
Kort maar krachtig zal je misschien denken. Maar nee, schijn bedriegt, er komt veel meer bij kijken dan dit korte antwoord op een toch regelmatig gestelde vraag.
Want wat staat er beschreven in de voorschriften van de fabrikant van de hoogwerker? Een fabrikant levert bij een hoogwerker ook altijd voorschriften, hierin staan de restrisico’s beschreven, maar ook welke PBM’s er worden aangeraden. Stel er gebeurd toch een ongeluk bij het werken met de hoogwerker, zonder dat er gebruik werd gemaakt van een valgordel als persoonlijk beschermmiddel, de verzekering wordt erbij gehaald en dan blijkt dat de fabrikant in de voorschriften van het apparaat wel valbeveiliging aanraadt. Wie is er dan aansprakelijk?
Dan is er nog de Arbo-wet, hierin staat beschreven dat je als werkgever er alles aan moet doen, of gedaan moet hebben om je personeel in een zo veilig mogelijke omgeving zijn werk te laten doen. De werkgever mag zijn personeel wel verplichten gebruik te maken van valbeveiliging. Deze verplichting zal dan omschreven moeten worden in een taakrisicoanalyse. Deze taakrisicoanalyse komt voort uit de verplichte risicobeoordeling en –evaluatie, ook wel RI&E genoemd. Dus kan het zijn dat je werkgever in zijn bedrijfsregels heeft vastgelegd dat hij wel wil dat zijn medewerkers gebruik maken van valbeveiliging bij het werken met de hoogwerker, of schaarhoogwerker.
Het is uiteraard van groot belang dat de hoogwerker waarmee gewerkt wordt, goed onderhouden is en periodiek gekeurd. Met de goedkeuring van het apparaat kan de werkgever ook aantonen te voldoen aan deze eis in de Arbo-wet. Bij die veilige werkomgeving hoort ook een uitgebreide instructie over het veilig werken met de hoogwerker, dit kan middels een cursus bij www.v-tas.nl
Ook moet je als werkgever je personeel PBM’s aanbieden, passend bij zijn of haar werkzaamheden