Vrijstelling code 95 voor oudere chauffeurs vervalt

 

In Europa moeten beroepschauffeurs iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgen om het vrachtauto- (C) en/of busrijbewijs (D) beroepsmatig te mogen gebruiken. Chauffeurs met een C- en/of D-rijbewijs en geboren voor 1 juli 1955, zijn op dit moment in Nederland vrijgesteld van de nascholingsplicht. De Europese Commissie heeft Nederland opgedragen om uiterlijk per 1 juni 2015 de regelgeving aan te passen, omdat de huidige regelgeving in strijd is met de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid. Het ministerie van Infrastructuur Milieu heeft deze aanpassing in voorbereiding.

 

Bent u geboren voor 1 juli 1955?
U kunt nog zonder nascholing code 95 op uw rijbewijs krijgen door uw rijbewijs om te wisselen of te verlengen. Daarvoor heeft u de volgende mogelijkheden:

1. Rijbewijs omwisselen
Als u nog geen code 95 op uw rijbewijs heeft, dan kunt u het laten bijschrijven: 

 • Ga voor 1 juni naar de gemeente en vraag een vervangend rijbewijs aan.
 • Het vervangende rijbewijs krijgt dezelfde geldigheid als het huidige rijbewijs. 
 • Code 95 wordt bijgeschreven en krijgt dezelfde einddatum als het rijbewijs.

 

2. Rijbewijs verlengen 
(Vroegtijdig) verlengen van het rijbewijs: 

 • Zorg dat het CBR uw Eigen verklaring inclusief Geneeskundig verslag vóór 1 maart 2015 ontvangt. U moet hiervoor langs een bedrijfsarts of arts van gecertificeerde arbodienst. Zie voor meer informatie cbr.nl. 
 • Als het nodig is verwijst het CBR u naar een medisch specialist. Soms moet u ook een rijtest doen.
 • Zodra de Verklaring van geschiktheid is afgegeven, ontvangt u van ons een brief en kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
 • Het nieuwe rijbewijs met code 95 krijgt een geldigheid van maximaal vijf jaar.

 

 

Let op!

Alleen als het CBR vóór 1 maart 2015 uw Eigen verklaring inclusief geneeskundig verslag ontvangt en u rijgeschikt bent, krijgt u gegarandeerd code 95 op uw rijbewijs. Ook als het CBR na 1 juni een Verklaring van geschiktheid afgeeft.

Wilt u na 1 maart nog gebruik maken van de vrijstelling voor code 95? Wissel dan uw rijbewijs voor 1 juni 2015 om bij de gemeente. Het vervangende rijbewijs krijgt dezelfde geldigheid als het huidige rijbewijs. Code 95 wordt bijgeschreven en krijgt dezelfde einddatum als het rijbewijs.

 

Nascholing afgerond?
Heeft u voldaan aan de verplichte nascholing (35 uur, waarvan 7 uur praktijk), dan kunt u er ook voor kiezen om na 1 juni 2015 uw rijbewijs te vervangen of te vernieuwen. U hoeft uw Eigen verklaring dan niet voor 1 maart 2015 te hebben ingediend. De code 95 moet voor het C-rijbewijs op 10 september 2016 en voor het D-rijbewijs op 10 september 2015 op het rijbewijs staan.

Nascholing gedeeltelijk gevolgd?
Moet u nog een aantal nascholingsuren volgen om te voldoen aan de verplichte nascholing? Dan kunt u deze volgen en door het opleidingsinstituut laten registreren. De code 95 moet voor het C-rijbewijs op 10 september 2016 op het rijbewijs staan en voor het D-rijbewijs op 10 september 2015. De nascholing moet dan ook voor deze data afgerond zijn.

Wanneer u al in het bezit bent van code 95 kunnen nascholingsuren die minder dan 5 jaar voor het verlopen van de code 95 zijn gevolgd, ook gebruikt worden bij de eerstvolgende verlenging van code 95.

(bron: CBR)

Voor al u opleidingen ga naar www.v-tas.nl

 


Contact

 • Manitou 4 sterren dealer
 • Manitou spareparts
 • Moderne werkplaats
 • Wereldwijde levering

Even bellen?

+31 (0)497-331033